change biru-default  change blue muda  change oren  change black

×

Amaran

PenggunaJ: :_load: Tidak dapat memuatkan pengguna dengan ID: 240
×

Notis

One of the files that is needed for the correct operation of the System - CW Gears plugin appears to be missing! Please install a fresh copy of the latest version to fix this issue.

nefrologi

Pengenalan
Jabatan Nefrologi, Hospital Serdang (HSDG) akan berfungsi sebagai sebuah pusat rujukan tertiari bidang Nefrologi. Ia akan menerima pesakit dalaman (dari jabatan-jabatan lain) dan daripada pengamal perubatan setempat dan seluruh negara. Selain itu, ia akan bekerja rapat dengan unit-unit Nefrologi / jabatan yang lain di Kementerian Kesihatan dan mengambil bahagian secara aktif dalam rangkaian unit Hemodialisis (HDU) di Hospital Putrajaya dan Hospital Kajang. Jabatan akan memainkan peranan penting dalam menyediakan pelbagai perkhidmatan yang berkaitan dengan amalan klinikal dan aspek-aspek lain yang berkaitan dengan bidang Nefrologi.

Misi

 • Untuk bekerjasama dengan komuniti tempatan dan nasional dalam memberikesedaran tentang isu-isu yang berkaitan dengan nefrologi khususnya dan perubatan secara umum.
 • Untuk membentuk hubungan yang baik dengan pelbagai jabatan kerajaan,agensi kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan, kumpulan sokongan pesakit danmasyarakat profesional baik di peringkat tempatan dan antarabangsa untuk menggalakkan dan memajukan pemahaman dan amalan dalam pelbagai bidang Nefrologi dan pemindahan organ.
 • Untuk menyediakan perkhidmatan klinikal, sosial dan latihan sebaik mungkin yang mencerminkan dan memenuhi wawasan kami.

Visi
Jabatan Nefrologi, Hospital Serdang akan menyediakan perkhidmatan Nefrologi yang komprehensif, berpatutan, selamat, mesra, penyayang, cekapdan kos efektif

Perkhidmatan Yang Disediakan
Perkhidmatan yang akan disediakan oleh Jabatan Nefrologi di Hospital Serdang adalah seperti berikut:

Perkhidmatan Pesakit Luar :

Beberapa klinik yang khusus untuk kumpulan pesakit yang berbeza akan Dijalankan oleh jabatan seperti berikut.

1. Klinik Nefrologi umum.

 • Klinik ini akan menyediakan penyiasatan, diagnosis, terapi, kaunseling dan rawatan susulan untuk pesakit dengan pelbagai masalah nefrologi termasuk gangguan metabolik (contohnya gout, kencing manis), penyakit renal keturunan (contohnya ADPKD), glomerulonephritides (SLE nefritis, sindrom Neprotik), nephropathies (obstruktif, reflux, pesakit dengan protein dalam air kencing, hematuria, fungsi buah pinggang yang tidak normal, anatomi yang tidak normal dan lain-lain),pelbagai tahap kegagalan buah pinggang, jangkitan saluran kencing, dan golongan yang tidak berada di bawah kumpulan tertentu di bawah.

2. Klinik pemindahan ginjal

 • Klinik pemindahan ginjal dikhaskan untuk rawatan susulan penerima pemindahan ginjal dan penderma ginjal sahaja.Selain kakitangan klinik yang biasa, jururawat pemindahan ginjal dikehendaki berada di klinik ini untuk membantu doktor. Dua klinik yang khusus untuk pesakit pemindahan ginjal akan diadakan setiap minggu pada hari Isnin dan Khamis. Klinik pada hari Isnin dikhaskan untuk memeriksa dan merawat pesakit yang baru menjalankan pemindahan ginjal dalam tempoh tiga bulan dari tarikh pemindahan mereka. Penerima pemindahan ginjal yang lain, bakal penderma hidup dan pendermaginjal akan menghadiri klinik pada hari Khamis.

3. Klinik Chronic Ambulatory Perineal Dialysis (CAPD)

 • Semua pesakit yang menjalani rawatan CAPD atau APD akan menerima rawatan susulan di klinik ini. Semua pesakit akan mempunyai pemeriksaan berkala termasuk pemeriksaan “exit site” di klinik ini secara tetap. Mereka dikehendaki membawa bersama rekod rawatan mereka untuk penilaian. Preskripsi rutin untuk bahan pakai-buang (termasuk “lines” dan cecair) dan ubat-ubatan akan diberi di klinik ini. Jururawat CAPD hendaklah hadir di klinik ini untuk membantu doktor.

4. Klinik Hemodialisis

 • Semua pesakit yang menerima rawatan hemodialisis kronik di Hospital Serdang akan diberikan penilaian klinikal di klinik ini. Preskripsi biasa bagi ubat-ubatan mereka akan disediakan di klinik ini.

5. Klinik Hipertensi & Klinik Penyelidikan

 • Klinik khas yang khusus untuk kumpulan pesakit tertentu boleh diwujudkan pada masa akan datang dan apabila perlu. Contohnya termasuk tekanan darah tinggi refraktori, hipertensi renovascular, klinik nefritis SLE, klinik untuk ubat dalam percubaan, klinik akses vaskular dan sebagainya.

6. Unit Hemodialisis (pesakit luar)

 • Unit ini akan menyediakan rawatan dialisis jangka panjang kepada pesakit dengan kegagalan buah pinggang peringkat akhir termasuk yang dijadualkan untuk pemindahan buah pinggang (penderma hidup) dan pemindahan buah pinggang (penderma hidup atau penderma yang sudah meniggal dunia) yang gagal. Latihan untuk hemodialisis di rumah atau pejabat akan diberikan di unit ini. Hemodialisis jangka pendek yang tidak melebihi satu bulan boleh ditawarkan kepada pesakit dengan ESRF dari luar unit ini (dari Hospital Serdang atau lain-lain) jika dan apabila perlu. Sesuatu keputusan untuk melanjutkan tempoh ini boleh dibuat jika pesakit terus kekal sebagai pesakit dalaman di Hospital Serdang di atas sebab-sebab yang tertentu.

7. Unit CAPD

 • Unit ini berfungsi seperti berikut:
  • Melatih pesakit CAPD atau pembantu mereka kaedah menjalankan rawatan CAPD
  • Membekalkan keperluan rawatan jangka panjang termasuk pengeluaran barangan pakai-buang CAPD dan “transfer set”
  • Menyediakan kemudahan untuk pesakit luar atau pesakit dalaman untuk menjalankan pertukaran tetap CAPD mereka apabila mereka memerlukan perkhidmatan di Hospital Serdang contohnya menghadiri rawatan susulan di klinik pesakit luar atau menjalani siasatan / rawatan nefrologi atau di jabatan-jabatan lain di Hospital Serdang.
  • Memberi maklum balas klinikal mengenai status semasa pesakit CAPD contohnya status “exit site” apabila pesakit menghadiri klinik CAPD,motivasi pesakit, kemasukan pesakit ke wad untuk sebab-sebab tertentu dan lain-lain.
  • Mendapatkan keputusan / butiran dan merekodkan perkara-perkara dan aktiviti yang berkaitan dengan CAPD contohnya keputusan kultur dan sensitiviti dari “exit site” dan cecair CAPD, keputusan “ peritoneal equilibrium test “(PET), rekod rawatan CAPD harian, komplikasi (peritonitis,jangkitan “exit site”, kateter tak berfungsi dengan baik,kebocoran kateter dan sebagainya) dan rekod hasil rawatan yang berkaitan dengan pesakit CAPD.
  • Menyediakan perkhidmatan kaunseling dan latihan semula kepada bakalpesakit, pesakit baru dan pesakit CAPD yang sedia ada.
  • Menyediakan data berkaitan aktiviti CAPD kepada “National Transplant and Dialysis Registry”.
  • Tanggungjawab mengurus pesakit CAPD yang dimasukkan ke wad di Hospital Serdang akan dikongsi oleh kakitangan wad dan kakitangan unit CAPD. Keutamaan akan diberi kepada seorang pesakit CAPD yang memerlukan kemasukan untuk dimasukkan ke wad 7A Nefrologi untuk memudahkan pertukaran

Prosedur CAPD

Interventional Nephrology

 • USS + Doppler - General Nephrology (Clinic dan Ward)
  • Native Kidney
  • Renal Graft
  • Vascular Access

 • Dialysis Access
  • PermCath Insertion
  • Peritoneal Catheter (Tenckhoff) Insertion
  • Medical
  • Peritoneoscopic
  • Open Or laparoscope

Perkhidmatan Pesakit Dalam

Perkhidmatan berikut akan disediakan dalam wad nefrologi termasuk bilik khusus untuk rawatan hemodialisis dan rawatan berkaitan CAPD.

 1. Nefrologi Umum
 2. “Intermittent Peritoneal Dilaysis”(automatik dan manual)
 3. CAPD (latihan & pengurusan komplikasi)
 4. Haemoperfusion dan haemodiafiltration hemodialisis akut (termasuk prosedur hemodialisis berterusan, ini juga boleh dijalankan dalam penjagaan intensif atau unit penjagaan koronari)
 5. Pertukaran plasmapheresis / plasma.
 6. Pemindahan ginjal
 7. Biopsi ginjal
 8. Penyisipan kateter vaskular hemodialisis sementara.


Maklumat Lain
Latihan
Jabatan ini akan memainkan peranan aktif dalam menggalakkan, melatih dan mengambil bahagian dalam pembelajaran perubatan berterusan bagi pelbagai individu termasuk yang berikut.

1. Latihan Pakar Klinikal

Jabatan ini akan digunakan sebagai pusat latihan dalam Nefrologi klinikal kepada pegawai perubatan dan pakar-pakar klinikal pelatih bidang Nefrologi. Keutamaan akan diberikan kepada calon-calon yang dalam persediaan untuk pengajian pascasiswazah atau telah menunjukkan minat untuk melanjutkan kerjaya dalam nefrologi klinikal.

2. Latihan kepada paramedik

Jabatan ini akan mengambil bahagian dalam kursus kejururawatan “post-basic” yang dianjurkan oleh Kementerian Kesihatan. Selain itu, ia akan menjalankan program latihan dalaman dalam pelbagai aspek kejururawatan renal dan nefrologi klinikal. Jabatan akan menyokong dan menggalakkan inovasi yang membina dan mendedahkan paramedik kepada kemajuan dalam teknologi perubatan dan maklumat baru apabila ada peluang yang terbuka.

3. Latihan kepada pesakit

Jabatan akan menyediakan latihan untuk kategori pesakit berikut.

 1. Semua pesakit CAPD atau pembantu CAPD. Mereka akan dilatih mengenai pelbagai aspek rawatan CAPD (lihat garis panduan latihan CAPD)
 2. Semua pesakit yang menjalani rawatan hemodialisis di rumah atau pejabat yang telah dikenal pasti dan disediakan oleh jabatan.
 3. Semua pesakit hemodialisis yang berpotensi untuk melakukan penjagaan hemodialisis sendiri.

Waktu Operasi

Klinik Nefrologi

 9.00am- 1.00pm09.00am- 12.30am2.00pm- 4.00pm
Isnin Nefrologi Umum Pemindahan Buah Pinggang (Pesakit Baru) Klinik khas *
Rabu Nefrologi Umum Nefrologi Umum Hemodialisis & CAPD
Kha Pemindahan Buah Pinggang / SLE  Pemindahan Buah Pinggang  

 

Unit Hemodialisis (Pesakit Luar)

Isnin - Sabtu (Termasuk Cuti Umum) : 7.00 pagi - 9.00 malam
Ahad : Tutup (Kecuali Kecemasan)

Unit CAPD (Pesakit Luar)

Isnin - Ahad (Termasuk Cuti Umum) : 7.00 pagi  - 9.00 malam

Unit CAPD (Pesakit Dalam)

Setiap Hari : 24 Jam

Wad Nefrologi

Kemasukan Elektif  : berdasarkan polisi umum kemasukan hospital 
Kemasukan Kecemasan : 24 jam

Perkhidmatan Hemodialisis Akut (Perkhidmatan pesakit dalam) : 24 jam (CRRT, SLEDD, akut IPD, PD & apheresis terapeutik)

 

Jumlah paparan: 9185

 

Hakcipta © 2014 Hospital Serdang. Hak Cipta Terpelihara.
Penafian : Hospital Serdang tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan informasi yang diperolehi daripada portal ini dan penggunaan Google Translate untuk Bahasa Inggeris dan bahasa asing adalah tidak tepat.

 

Hospital Serdang, Jalan Puchong, 43000 Kajang, Selangor Darul Ehsan.
Tel : | Faks : +603-8947 5050 | Peta : klik di sini
Emel : hsdg@moh.gov.my

 

Kemaskini Terkini : 23-02-2015 10:00
Paparan Terbaik : Firefox 7+ atau Internet Explorer 9+ atau Safari 5+ atau Chrome dengan resolusi minimum 1280 X 1024.

Laman web ini adalah Mobil Responsif